Pääkäyttäjä

Pääkäyttäjä on sivuston ja Rekisterin hallitsija, joka voi tehdä kaikkea mahdollista. Ainoastaan pääkäyttäjä voi luoda uusia käyttäjiä, kuten esim. muita pääkäyttäjiä, muuttaa tilaustietoja, muokata sivuston ulkoasua tai irtisanoa sopimuksen.

Kuka voi olla pääkäyttäjä?

Kun sivusto otetaan käyttöön, sivuston käyttöön ottaneesta henkilöstä tulee sivuston ensimmäinen pääkäyttäjä. Hän voi tämän jälkeen lisätä Jäsenrekisteriin lisää jäseniä ja antaa tarvittaessa muillekin pääkäyttäjäoikeuksia.

Pääkäyttäjätunnuksen tulisi olla aina henkilökohtainen esimerkiksi yhdistyksen nimelle tehdyn yhteiskäyttötunnuksen sijaan. Yhdistysavaimessa kannattaa olla enemmän kuin yksi pääkäyttäjä, mutta tietosuojasyistä on kuitenkin syytä harkita tarkkaan kenelle kaikille pääkäyttäjätunnukset annetaan, koska niillä pääsee tekemään kaikkea mahdollista sivustolla.

Pääkäyttäjän vastuulla on huolehtia Yhdistysavain-sivustonne käyttäjähallinnasta sekä laskutus- ja yhteystietojen ajantasaisuudesta. Jos pääkäyttäjä lopettaa roolissaan, hänen tulee myös antaa pääkäyttäjäoikeudet seuraajalleen.

 

Uuden pääkäyttäjän lisääminen:

  • Lisää uusi jäsen  Rekisteriin (jos häntä ei vielä ole lisätty).
  • Kun jäsen on lisätty, avaa jäsenen tiedot Jäsenrekisterin Jäsenet-välilehdeltä klikkaamalla kyseisen jäsenen nimeä.
  • Lisää ruksi jäsenryhmän Pääkäyttäjät kohdalle tietojen oikealla puolella sijaitsevassa Jäsenryhmät-listassa.
  • Uuden pääkäyttäjän tietoihin täytyy tallentaa hänen sähköpostiosoitteensa, jotta hän pääsee kirjautumaan sivustolle.
  • Ensimmäisellä kirjautumiskerrallaan uusi pääkäyttäjä voi luoda itselleen salasanan kirjautumisikkunan Unohditko tai haluatko luoda salasanan?-linkistä. 
  • Voit tarvittaessa myös määritellä salasanan uudelle pääkäyttäjälle ja hän voi vaihtaa sen ensimmäisellä kirjautumiskerrallaan.
  • Muista tallentaa lopuksi muutokset. Kun jäsen kirjautuu seuraavan kerran sivustolle, hänellä on pääkäyttäjäoikeudet.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

 

Usein kysyttyä

 

Voivatko kaikki jäsenet olla pääkäyttäjiä?

Kyllä, mutta tällöin liikutaan heikolla jäällä, sillä kaikilla pääkäyttäjiksi merkityillä on pääsy jäsenrekisteriin, ulkoasun muokkaukseen ja mahdollisuus myös tilata eri versio tuotteesta. Riskeinä on siis jäsentietojen luvaton tarkkailu, muokkaus ja poisto, ulkoasun sekoittaminen ja version tilaaminen ilman lupaa.

Miten tarkistan, ketkä kaikki ovat pääkäyttäjiä?

Suodata jäseniä rekisterin Jäsenet -näkymässä seuraavin hakuehdoin "Jäsen kuuluu" > johonkin näistä ryhmistä > "Pääkäyttäjät". 

Meidän ainut pääkäyttäjä otti ja lähti, eikä jättänyt tunnuksia kenellekään. Mitä voimme tehdä?

Jos sivustolla ei ole yhtäkään käytettävissänne olevaa pääkäyttäjätunnusta, ettekä saa yhteyttä siihen tahoon, jolla on aiemmin ollut sinne pääkäyttäjätunnukset, voimme luoda teille uudet pääkäyttäjätunnukset. Tällöin meidän on kuitenkin tietoturvasyistä varmistuttava siitä, että pyyntö tulee sellaiselta henkilöltä, jolla on valtuudet pyytää pääkäyttäjäoikeuksia. Tämän voitte todistaa lähettämällä asiakaspalveluumme kopion hallituksenne allekirjoitetusta pöytäkirjasta, josta näkyy nykyisen puheenjohtajan tai hallituksen jäsenten nimet. Kertokaa samalla sen henkilön nimi ja sähköpostiosoite, jolle uudet pääkäyttäjätunnukset halutaan luoda.

Miksi pääkäyttäjäoikeuksien saaminen on näin hankalaa?

Meidän täytyy olla turvallisuussyistä varmoja siitä, kenelle pääkäyttäjäoikeudet voidaan antaa. Pääkäyttäjänä pääsee tekemään kaikkea mahdollista sivustolle (mm. selaamaan jäsenrekisteriä, muokkaamaan tilaustietoja sekä sivuston ulkoasua) tai vaikka irtisanomaan koko sivuston, joten väärissä käsissä oikeuksilla voi tehdä pahaakin jälkeä.

Olen sivuston pääkäyttäjä, mutta olen lähdössä pois yhdistyksestä. Miten pääkäyttäjäoikeuksien poistaminen onnistuu?

Et voi poistaa itse itseltäsi pääkäyttäjäoikeuksia, joten tästäkin syystä sivustolla pitää olla vähintään toinen pääkäyttäjä. Pyydä sivustonne toista pääkäyttäjää poistamaan sinut Pääkäyttäjät-ryhmästä tai poistamaan tunnuksesi kokonaan.

Voiko useampi kotisivujen ylläpitäjä käyttää samaa pääkäyttäjätunnusta?

Pääkäyttäjätunnuksen tulisi tietoturvasyistä olla aina henkilökohtainen esim. yhdistyksen nimelle tehdyn yhteiskäyttötunnuksen sijaan. Jokaisella pääkäyttäjällä tulee siis olla oma pääkäyttäjätunnuksensa, jonka salasana on vain pääkäyttäjän itsensä tiedossa.