Vinkkejä toimivan sivuston rakentamiseksi
1. Tyylikäs, kompakti etusivu
Etusivu on tärkeä ja sen sisällön suhteen kannattaa olla maltillinen. Vaikka nopeasti ajatellen suuri määrä informaatiota heti etusivulla voi kuulostaa hyvältä ajatukselta, on vaikutus usein kielteinen.
Liian tekstintäyteinen etusivu tekee eri käyttäjäryhmille oleellisen informaation löytämisestä hankalaa ja etusivusta epäesteettisen ja vanhanaikaisen näköisen. Esimerkiksi hallituksen jäsenten yhteystietojen ei tarvitse löytyä listattuna etusivulta, vaan niille parempi paikka on omalla sivullaan.
Etusivulla muutama hyvin valittu kuva ja yhdistyksen tiivis esittely tekee napakan ja tyylikkään vaikutelman.
2. Otsikkohierarkia kuntoon
Otsikot ovat tärkeitä sekä selaajille että hakukoneille.
Otsikkotyylit löydät Yhdistysavaimessa tekstieditorin vasemmasta yläreunasta. Otsikko 1, otsikko 2 ja otsikko 3 on tarkoitettu sivustolle eri kohtiin. Vain yksi otsikko 1, jota seuraa otsikko 2 tekstilohkojen otsikkona ja mahdollisesti otsikko 3 väliotsikkona on oikea tapa. Muussa tapauksessa hakukoneiden on vaikea hahmottaa mikä asia on tärkein. Sama pätee ihmisiinkin!
3. Sopiva määrä selkeää, tiivistä tekstiä
Rönsyilevä ja runsas teksti etenkin pääsivulla voi olla ongelma, mutta vain minimaalisesti asiaa sisältävät sivut jäävät hakukoneissa auttamatta jalkoihin. Pelkät kuvat ja muutama sana yhdistyksestä eivät riitä; on kuvattava selvästi, mistä on kyse. Tämän muotoiluun kannattaa käyttää hetki aikaa.
Hakukonenäkyvyys kulkee käsi kädessä sivuston sisällöllisen laadun ja luettavuuden kanssa. Tätä ei paranna se, että avainsanoja toistetaan tarpeettomasti tekstin luettavuuden ja järkevyyden kustannuksella. Tavallinen, hyvin kirjoitettu teksti vie pitkälle.
Kannattaa lisäksi pohtia, hakevatko esimerkiksi toiminnasta kiinnostuneet ihmiset tietoa eri sanoilla kun jo yhdistyksen toiminnassa mukana olevat jäsenet.
4. Sopivasti kuvia
Pelkkä teksti tekee sivustosta helposti tylsän näköisen ja raskaan lukea. Sopiva määrä relevantteja kuvia auttaa nykyaikaisen ja miellyttävän vaikutelman luomisessa.
Kuvien sisällön lisäksi kuvien laadulla on merkitystä - huonolaatuiset kuvat eivät koskaan palvele sivustoa.
5. Selkeät valikot ja rakenne
Jos kävijöiden halutaan löytävän nopeasti etsimänsä tiedon, kannattaa ylävalikon kohteiden määrä pitää niin pienenä kuin mahdollista - ei kuitenkaan niin pienenä, että liian monta asiaa joudutaan niputtamaan saman otsikon alle.
Jos mahdollista, kannattaa päävalikossa olla vain 4-5 otsikkoa. Alasivuilla voidaan tarkentaa aihepiiriin liittyvää sisältöä.
6. Harkittu fonttien ja värien käyttö
Valitsemalla sopivan fontin parannat paitsi sivuston tyyliä myös selaajien viihtyvyyttä.
Erilaisia tehosteita, kuten värejä, huomiolaatikoita, kursivointeja, lihavointeja ja niin edelleen kannattaa viljellä varoen. Kun sivuston yleisilme on levollinen, voi pienilläkin tehokeinoilla nostaa erityisen tärkeitä asioita näkyvämmäksi.
Ylipäätään hyväkontrastisen ja miellyttävän värimaailman suunnittelu on palvelus sivuston käyttäjille.